Uppdaterad bild

200700523Det har tagit lång tid för mig att lära mig bildbehandling och den teknik jag använder mig av.

Två faktorer gör i dag att jag behärskar bildbandling bättre än tidigare.

1. Jag kan framkalla bilderna i Photoshop Camera Raw samt slutföra bildbehandlingen i Photoshop innan en lågupplöst bildfil i jpg-format samt en högupplöst bildfil i Tiff-format är klara. RAW-filen har jag självklart också kvar.

2. Bildskärmen Eizo ColorEdge CG243W. Den återger 97% av färgrymnden Adobe RGB  och kan hårdvarukalibreras med min skärmkalibrator eye-one display 2. Grym bildskärm som är en av mina bästa investeringar någonsin.

Detta har medfört att mina äldre bilder inte ser så bra ut som de kan och borde göra. När jag har tid så brukar jag återframkalla äldre RAW-filer. Bilden ovan fixade jag nyss. Den är fotograferad vid den övre delen av Ransarån för ett par år sedan med min första digitala systemkamera Sony A100. Den hade 10,2 miljoner pixlar och bildkvaliteten var superb på lägre ISO-tal. När jag åter gjorde i ordning en ny låg- respektive högupplöst bildfil blev jag åter imponerad av bildkvaliteten. Den högupplösta bilden interpolerade jag upp till A3-format med mycket hög detaljåtergivning. Det visar att man kommer mycket långt med en äldre digital systemkamera med färre pixlar, i synnerhet tillsammans med ett bra objektiv och lite kunskaper om bildbehandling.

Objektivet jag använde vid tillfället var ett Minolta AF 50/1,7. Det var ett billigt alternativ för ett ljustarkt objektiv som kan ge korta skärpedjup på den tiden.

Lämna ett svar