Print

Fotografi är som allra bäst när man får hänga upp ett motiv som en fin utskrift på en vägg. En ensam tavla eller en hel bildserie, svartvitt eller färg? En Inramad bild på konstpapper eller fotopapper? Eller utskriven på en canvasduk som är fernissad och uppspänd på en kilram? Matt, blank eller en yta med gräng? Möjligheterna för ett fotografi som ska hamna i blickfånget är många.

Jag använder Epson storformatsskrivare med tolv olika färger av pigmentbläck. Med hjälp av ripen Imageprint Black, som ersätter skrivarens normala drivrutin, kan jag skriva ut helt neutrala svartvita utskrifter och utskrifter med ett mycket stort färgomfång. Imageprint har pappersprofiler från de flesta papperstillverkare. Tillsammans med en hårdvarukalibrerad bildskärm och dagsljusbelysning har jag kontroll över arbetsflödet.

Konstpapper av bomull
Utskrifter på konstpapper av bomull ger vackra utskrifter. Papperen är fri från blekmedel och syra vilket ger en mycket lång arkivbeständighet. Matt eller satin finns att välja. De matta papperen finns med eller utan gräng/struktur.

Canvas
Jag använder en 450 gsm canvasduk som är fri från blekmedel och syra. Efter det att utskriften torkat fernissar jag den innan den spänns upp på en kilram av hög kvalitet. Fernissan ger canvastavlan ett skydd både fysiskt och mot uv-ljus samt ger duken en vacker karaktär. Jag rekommenderar att fernissa duken, eftersom den annars är mycket känslig för stöttar, fingeravtryck, damm och fett. På baksidan om kilramen skriver jag information om fotografiet och signerar tavlan. 

Fotopapper
Snyggt och prisvärt. Naturtrogen färgåtergivning med bra svärta som passar både för porträtt- och naturbilder.