Fototeknik för björnfotografering

FototankarJag har inte så stor erfarenhet att fotografera vilda djur. Men jag tänkte delge er vilken teknik jag använder mig av.

Stativ är viktigt. Jag använder mig av Gitzo GT3531LSV. I min vardagliga fotografering använder jag kulleden Really Right Stuff BH-55 med snabbfäste och plattor tillverkade av Hans Olsson/Optipod. Vid fotografering från björngömslet använder jag mig i huvudsak av ett Benro Gimbal GH-2 stativhuvud för att kunna använda mitt största teleobjektiv på ett smidigt sätt.

Objektiv:

Minolta AF 600/4 APO G HS

Sony AF 300/2,8 G SSM

Telekonvertrar:

Sony AF 1,4x

Sony AF 2x

Kamera:

Sony A900

Backup – Sony A700

Sony 300/2,8 G SSM är ett objektiv jag använder ofta. Det är skarpt redan på full bländaröppning och har den snabbare och tystare SSM – Super Sonic Wawe motor som ger en tyst och snabb autofokus. Minolta AF 600/4 APO G HS är ett äldre objektiv som inte har den tystare och snabbare SSM tekniken. Jag har inte fotograferat så mycket med det men jag har använt den när jag fotograferat fjällräv i samråd med naturbevakare. Den väger cirka 5,5 kilo och kräver stativ. Det är viktigt att slå av den inbyggda stabiliseringen på kameran, Steadyshot Inside, när man använder objektivet på ett stativ. Lång brännvidd och bra ljusstyrka är alltid en fördel att ha, i synnerhet i svagt ljus och när djur befinner sig på avstånd. Däremot är ett 300 mm objektiv ofta en tilltalande brännvidd , eftersom man kan fota djuret/fågeln/människan där miljön finns med i en stor del av bilden.

Min fullformatskamera Sony A900 har varit min trogne följeslagare i snart fyra år. Jag vet att Sony flaggar för att en uppföljare, Sony A99, snart är på väg. Däremot måste jag erkänna att jag varit sugen på att införskaffa Sony A77. Kamerans nya teknik med en transparent spegel, elektronisk sökare, snabb autofokus och snabb seriebildstagning är något som skulle passa i gömslet. Dessutom får jag en brännviddsförlängning, vilket kan vara ett sätt att ”komma närmare”. Det skulle också vara intressant att se hur den kameran presterar på högre ISO.

 

Kontakta Doro Camping eller Lapland Hunting & Game om ni är intresserad av att tillbringa en natt i björngömslet.

 

Bilderna

Överst: Sony A900 & Zeiss Sonnar 24-70/2,8 ZA

Mitten: Sony A900 & Minolta AF 600/4 APO G HS + Sony AF 1,4x

Nederst: Sony A900 & Zeiss Sonnar 24-70/2,8 ZA

2 Comments

Lämna ett svar