Digitalt mörkrum

Jag har betraktat de analoga fotografierna från i somras igen. Filmen jag använde var Kodak Portra 160 och min mellanformatskamera Mamiya 7 II. Det finns något jag attraheras av i fotografierna och speciellt hur solnedgångens varma färger återges på filmen.

Ett avtonat gråfilter har jag aldrig använt. För just detta motiv finns det säkert fotografer som skulle använda sig av tekniken och behärska den. De justeringar jag ibland utför är till exempel att lägga på ett avtonat gråfilter över en alltför ljus himmel när RAW-filen framkallas i Camera RAW.

När jag betraktade det skannade fotografiet ovan kom jag att tänka på nätterna jag tillbringade i ett mörkrum under min studietid vid Uppsala universitet. Genom att använda en liten kartongbit på en pinne kunde jag påverka kopieringen genom att pjatta med det enkla verktyget och efterbelysa delar av bilden.

”På den här analoga skannade bildfilen kan jag använda en liknande teknik i bildbehandlingen”, tänkte tyst för mig själv och skred till verket.

Genom att ljusa upp det vita forsande vattnet kunde jag behålla himlens vackra oranga kulör i himlen…

2 Comments

    • Tack Hazze! Roligt att du gillar fotografiet.

      Ibland måste man famla i mörkret för att hitta en ljusning…

Lämna ett svar