Objektiv

201500132

Sony E-mount

 

Sony Zeiss Vario-Tessar T* FE 16-35/4 ZA OSS

Jag har tidigare saknat ett raktecknande brännvidd under 24 mm i vissa situationer. I min kajak, vid havsfiske eller i trånga utrymmen m.m. Bra motljusegenskaper med fin karaktär i bildfilerna. Fungerar också i mitt Ewa Marins undervattenshus. Bra skärpa och neutral färgåtergivning. Fungerar också för interiör. Tycker mig se en aning sämre skärpa in mot närgränsen (0,28 cm). Saknar faktiskt inte bättre ljusstyrka och objektivets bildstabilisering tillsammans med kamerans gör det möjligt att fotografera med längre slutartider än normal. Jag uppskattar att den inte tar stor plats i kameraryggsäcken (518 g). Det är också ett objektiv som jag helt väljer bort ibland. 

Klicka här för att se bilder på hemsidan som är fotograferad med objektivet.

 

Sony FE 35/1,8

Ny. Spännande objektiv som jag ser fram mot att använda.

 

Sony Zeiss Sonnar T* FE 55/1,8 ZA

Låg vikt (281 g) och tar inte stor plats. Tillräckligt ljusstark och skarpt. Har fått stå tillbaka (inte funnits med i packningen) för normalzoom (24-70/2,8) samt makroobjektiv (50/2,8) som jag haft till min Sony A99 och A99 II. Tänk om den haft bättre närgräns (0,50 cm).

 

Sony FE 90/2,8 G OSS Makro

Helt nytt och omdöme kommer…

 

Sony FE 70-200/2,8 GM OSS

Helt nytt och omdöme kommer…

 

Sony FE 200-600/5,6-6,3 G OSS

Mångsidigt objektiv. Natur, landskap, månen, friluftsliv, djur och fåglar. Fin bokeh (11 avrundade bländarlameller) och överraskande bra skärpa. Komprimerar landskap. Låg vikt (2,115 kg) och storleken liten i jämförelse med ljusstarkare teleobjektiv. Det gör att jag tar med objektivet i kameraryggsäcken.

Metabones Canon EF Lens To Sony E Mount T Smart Adapter Mark IV

Adapter som gör det möjligt att använda Canons tilt/shift-objektiv på min Sony A7r II.

 

Canon TS-E 90/2,8

Tilt och shift-objektiv med bra närgräns. En dröm att använda för att skapa större bildfiler. En favorit för att skapa panoramafotografier. Skarpt. Bra närgräns som också ger lite makrokänsla. En favorit som jag vill lära känna mer.

Klicka här för att se bilderna jag fotograferat med objektivet på min hemsida.

 

Canon TS-E 24/3,5 L II

Tilt och shift-objektiv. En dröm att använda för att skapa större bildfiler. Återkommer med mer info när jag fotograferat mer med objektivet.

Klicka här för att se bilder på hemsidan som är fotograferad med objektivet.

 

 

Sony A-mount

 

Minolta AF Fisheye 16/2,8

Välbyggt. Svår att använda rent allmänt. Men vid rätt tillfälle och plats kan den göra den skillnad. Användes tidigare med Sony A700 vid undervattensfoto. Den mindre sensorn gav en behaglig avbildning samt bra ljusinsläpp. Används mycket sällan idag.

Klicka här för att se bilderna jag fotograferat med objektivet.

 

Zeiss Sonnar T* 24-70/2,8 ZA SSM

Fick jag använda bara ett objektiv skulle det bli detta. Mångsidigt, neutral färgåtergivning, vacker bokeh, bra närgräns och snabb autofokus. Ofta fotograferar  med kort skärpedjup på största bländaröppningen. Användbart brännviddsomfång.

Klicka här för att läsa vad jag tycker om objektivet.

Klicka här för att se bilderna jag fotograferat med objektivet på min hemsida.

 

Sony AF 50/2,8 Makro

Prisvärt. Skarpt och gör vad man förväntar. Långsam autofokus.

Klicka här för att se bilderna jag fotograferat med objektivet på min hemsida.

 

Zeiss Sonnar T* 135/1,8 ZA

Magisk objektiv. Välbyggt med rejält motljusskydd. Underbar skärpa och bokeh, neutral färgåtergivning. Bländare 2,8 en favorit. Lite begränsad brännvidd. Fungerar också för landskap och natur när du tar dig tid och letar utsnitt. Tänk om om objektivet haft SSM?

Klicka här för att se bilderna jag fotograferat med objektivet på min hemsida.

 

Sigma EX 180/3,5  DG APO Macro

Optiskt en fullträff vid makrofoto. Fin neutral färgåtergivning (inte det gula färgsticket jag haft på objektiv av samma märke) och bokeh. Långsam autofokus och ett stativ kan vara ett bra hjälpmedel vid vissa fototillfällen. Ytfinishen på objektivet släpper. Ibland skippar jag andra teleobjektiv och tar med detta, speciellt om jag ska minska vikten.

Klicka här för att se bilderna jag fotograferat med objektivet på min hemsida.

 

Sony AF 70-200/2,8 G SSM II

Mycket användbart brännviddsomfång. Bra verktyg vid uppdragsfotografering. Gediget byggd och snabbare autofokus än första versionen, även om jag önskade att den var ändå snabbare. Känslig för motljus. Bra närgräns på 1,2 m men skärpan hänger inte med riktigt där. Riktigt fin bildkvalitet på bilderna när du bländar ner en aning. Lucka i motljusskyddet gör det lätt att använda polarisationsfilter. Mångsidigt; flugfiske, porträtt, friluftsliv, natur, landskap. Ett objektiv som jag uppskattar mer och mer.

Klicka här för att se bilderna jag fotograferat med objektivet på min hemsida.

 

Sony AF 300/2,8 G SSM II

Nyligen inköpt. Hade tidigare version ett av detta objektiv som jag var mycket nöjd med. Snabbare autofokus och vädertätning lockade mig till en uppgradering.

Klicka här för att se bilderna jag fotograferat med objektivet på min hemsida.

Klicka här för att se alla bilder jag visat på min hemsida som jag fotograferat med den äldre versionen Sony AF 300/2,8 G SSM.

 

Sony AF 500/4 G SSM

Snabbaste autofokus av alla objektiv jag testat monterad på min Sony A99. Imponerande skarpt redan på full bländaröppning. Fin bokeh. Jag använder det ofta handhållet, vilket jag uppskattar att göra. Fin byggkvalitet. Djur och fåglar i all ära men jag gillar att använda teleobjektivet för natur- och landskapsbilder också. Mersmak…

Klicka här för att se bilderna jag fotograferat med objektivet på min hemsida.

 

Sony AF 1,4X Teleconverter

Favorit för brännviddsförlängning som ger fina bildfiler med mina teleobjektiv. Autofokusen bibehålls med mina teleobjektiv och telezoomen.

 

Sony AF 2X Teleconverter

Sämre än Sony AF 1,4x konvertern men värdefull när man behöver maximal brännvidd. Bör bländas ned.

 

 

Sony LA-EA3

 

 

Analogt

 

Mamiya 7N43mm F/4 L

Mamiya 7N80mm f/4 L

Mamiya 7N150mm f/4,5 L

 

Lämna ett svar