Kornig digital gammelskog

201600797Det finns ett stort problem att skapa korn, brus, med min digitala kamera. Sony A7R II är helt enkelt för bra och jag var tvungen att vrida upp ISO:t till 51 200.

Jag konverterade fotografiet till gråskala i Camera Raw, utvann all information och öppnade bildfilen i Photoshop. Jag justerade kontrasten med kurvor och tog ner den till webbstorlek och gjorde bilden skarpare med smart skärpa.

Känslan är nästan som i det analoga fotografiet. Visst finns det en skillnad, speciellt när man betraktar de högupplösta filerna i 100%. Den analoga upplevs lite skarpare med sitt vackra korn och i det digitala bruset försvinner information i vissa ytor och detaljer. Men vi pratar om ett mycket högt ISO-värde här och en mycket stor bildfil som dessutom går att skala ner, varvid den då upplevs skarpare. Jag skulle kunna säga att det analoga formatet är finare men jag kan sätta ihop flera fotografier med objektivet, Canon TS-E 24/3,5 L II, som jag använt här, och skapa samma format eller beskära den stora bildfilen.

Slutsats. Jag upplever fotoglädje med bägge teknikerna…

 

 

 

Lämna ett svar