Islossning med Sony A900

Alltså, jag spanade i mitt arkiv efter något motiv med majkänsla. Funderade på att byta Facebookheadern efter årstiden som nu kommer.

Jag fick detta fotografi i blickfånget och framkallade det. Det fick mig att reflektera över tre saker:

– På lägre ISO-tal är fotografierna som jag förevigade med min första digitala fullformatskamera Sony A900 mycket tilltalande. Fin karaktär i bildfilerna som jag tycker har en viss analog kryddning. Ett visst brus eller korn kan anas som faktiskt gör det hela mycket vackert. I år är det 10 år sedan kameran släpptes och fotografierna från åren jag använde den (2008-2013) står sig mycket bra än i dag.

– Vad mycket bättre jag blivit på bildbehandling. Den gamla skissbilden på det här motivet såg inte alls bra ut. Det är först när RAW-filen kommit i dager som den kan förädlas till en utskrift, ett foto i en artikel och en Facebookheader. Eller till ett blogginlägg.

– Ett bra fotografi är ett bra fotografi. Oavsett teknik. Och förringa inte ett gammalt motiv som finns i gömmorna, digitalt eller varför inte. Analogt.

Fotografiet: Kultsjön med Marsfjällen i bakgrunden. 25/5 2010, kl 02.13.

 

Lämna ett svar