Fjällmagi

201100950Lördagsnatten den 8 oktober…

– Norrsken, skrek min dotter högt när hon gick ut för att titta på stjärnfall.

Snabbt sprang jag ut genom dörren och såg den gröna skenet på himlen ovanför huset. Sedan greppade jag stativet och kameraryggan och körde ner till Kultsjön, strax öster om Saxnäs.

Inramningen kunde inte bli bättre. Månljuset lyste upp Marsfjällens snövita toppar, Kultsjön låg stilla som en spegel och norrskenet vandrade på natthimlen.

När jag RAW-framkallade bilden la jag på ett avtonat gråfiler på himlen för att mörka ner himlen en aning så att även spegling i vattnet kom fram. Bilder som dessa, lång slutartid i mörka landskap med högre ISO-tal, kräver också digital bearbetning för att få fram rätt färger och kontrast.

Denna bild finns att köpa som canvastavla. Klick här för mer information.

14 Comments

  • Jepp, jag bor mycket centralt ur ett fotoperspektiv. Nära till många fotomotiv.

   Skämt åsido, just norrskenet har jag väntat länge på. Och månljuset var viktigt i sammanhanget.

   Tack för din kommentar Carl-Johan!

   /Magnus

 1. Det där var bara hur fint som helst…
  Att du är duktig vet jag men man ska vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt också. Eller så är taiming en del av talangen. =)

  • Tajming och ett stativ var nog nyckeln till bilden. Eller Ronja som upptäckte ljusfenomenet – hon är definitivt stjärnan i sammanhanget.

   /Magnus

  • Hej!
   Och tack din kommentar!
   Jag tror bilden gör sig bäst på canvas, fernissad och uppspänd på en kilram i måtten 37 x 57 cm, pris 1 200 kr + moms. Lacken/fernissan strycker jag på i tre lager och jag använder mig av satin, vilket ska dämpa det ”blanka” en aning. Maila mig, mailadressen finns på ”kontaktfliken”, om du vill veta mer eller beställa.

   /Magnus

Lämna ett svar